TWEETALIG OPVOEDEN

Voordelen van en tips voor tweetalig opvoeden
Tweetalige opvoeding is het proces waarbij een gezin hun kinderen op een evenwichtige manier opvoedt in twee verschillende talen, zodat de kinderen beide talen leren spreken, lezen en schrijven. Als je wilt dat jouw kinderen beide talen optimaal leren, is het nodig om hier op een zo vroeg mogelijke leeftijd mee aan de slag te gaan. Ongeacht de reden waarom je hebt besloten om aan een tweetalige opvoeding te beginnen, het lijdt geen twijfel dat het iets is dat veel voordelen heeft voor de ontwikkeling en de toekomst van het kind.

Voordelen van tweetalige opvoeding
Kinderen die vanaf hun geboorte tweetalig worden opgevoed, kunnen beide talen leren tot op het moedertaalniveau. Hiernaast blijkt dat kinderen die tweetalig zijn opgevoed beter kunnen multitasken, dat ze beter informatie kunnen negeren die er niet toe doet en dat ze gemiddeld beter zijn met hun cognitieve vaardigheden dan hun leeftijdsgenoten die maar één taal spreken.

Gemakkelijker een derde taal leren
Door tweetalig te zijn, wordt het gemakkelijker om andere talen te leren, aangezien je gewend bent aan de leermechanismen en bekend bent met de kneepjes van het leren van een taal. Bovendien zijn de geheugenprocessen en de associatie van taalconcepten sterk ontwikkeld, wat bijdraagt ​​aan het gemak van het leren van een derde taal.

Toekomst
Eén van de grootste voordelen van tweetalige opvoeding, is het feit dat de carrièremogelijkheden van kinderen worden vergroot. Twee of meer talen spreken zal altijd een voordeel zijn ten opzichte van elke andere professional die maar één taal spreekt, vooral als je wilt werken bij internationale bedrijven. Hiernaast vergroot het ook de kans op het vinden van werk, aangezien je voor bijvoorbeeld zowel Nederlandstalige bedrijven kunt gaan werken als bijvoorbeeld Engelse of Spaanstalige bedrijven. 

Andere landen
Of het nu is omdat je je in een ander land vestigt of omdat je je gewoon graag omringt met andere culturen, door tweetalig te zijn, kun je vriendschappen sluiten met een grote groep internationale mensen. Het spreken van een meerderheidstaal, zoals Engels, zal ook je aanpassing aan het leven in andere landen vergemakkelijken. 

 

Tips en trucs
Ongeacht de strategie die je kiest, dit zijn enkele van onze tips die tweetalige opvoeding ietwat makkelijker maken.

Tips voor tweetalige opvoeding
Onze eerste tip is om te beslissen of tweetalige opvoeding wel de juiste optie is voor je gezin. Het is iets dat veel inspanning en toewijding vereist, dus de toewijding moet totaal zijn. Als je ervoor gaat dan moet je er helemaal voor gaan!


Spreken
De meest voorkomende strategie van tweetalig opvoeden is wanneer de ene ouder de ene taal spreekt tegen het kind (bijvoorbeeld Nederlands) en de andere ouder altijd in de tweede taal spreekt tegen het kind (bijvoorbeeld Engels). Mocht je dit teveel vinden, dan zou je er ook voor kunnen kiezen om bijvoorbeeld in het weekend de tweede taal te spreken, om deze te oefenen. Hoe meer je het echter in praktijk brengt, hoe sneller en beter het kind beide talen onder de knie krijgt.

Content
Boeken, films, series, liedjes… kinderen houden hiervan! Laat ze dan ook op een speelse manier kennis maken met een nieuwe taal. Eén van onze aanbevelingen is om de kinderen via entertainment hun woordenschat te laten vergroten. Anno 2021 zijn er vele series, films en boeken te vinden die je kinderen kunnen helpen met de taal. Onze boeken ‘Het avontuur van de zwaartekracht’ & ‘Eetfeest’ kunnen hier bijvoorbeeld heel goed bij helpen. 

De oppas
Wanneer je regelmatig een oppas over de vloer hebt lopen, dan raden we je aan om een oppas in te schakelen die beide talen spreekt. Op deze manier kunnen je kinderen, zelfs wanneer je er niet bent, hun talen ontwikkelen. De oppas kan bijvoorbeeld tijdens het spelen, knutselen of koken de kinderen helpen met de spreekvaardigheden. Geen idee waar je een meertalige oppas kunt inschakelen? Veel online oppasplatform hebben duizenden oppassen die meerdere talen spreken en hiernaast op je kind kunnen passen en/of hen kunnen helpen met hun huiswerk. Een voorbeeld van zo’n online oppasplatform is Babysits. Hier kun je zelfs iemand inschakelen aan de andere kant van de wereld, om je kind online bij te spijkeren met de taal. 


Dit artikel is geschreven in samenwerking met Babysits, hét online oppasplatform van Nederland. Ben je op zoek naar een betrouwbare oppas die naast het oppassen op je kleine ook kan helpen met het ontwikkelen van de tweede of derde taal? Dan ben je bij Babysits aan het juiste adres! Kijk op www.babysits.nl voor meer informatie.

IN DE MEDIA

Nieuwe talen, je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen!

Vroeg of laat komt iedereen wel in aanmerking met vreemde talen. Voor volwassenen is het alleen een stuk ingewikkelder om op latere leeftijd nieuwe talen te leren. Het beste moment om je taalkennis te verbreden is tijdens de eerste periode van je leven. Een groot deel van de verantwoordelijkheid om hier optimaal gebruik van te maken, ligt in de handen van de ouders.

Je kan bij kinderen niet vroeg genoeg beginnen met het aanbieden van verschillende talen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat zelfs het taalaanbod voor de geboorte al een rol speelt in de taalontwikkeling van je kind. Hoewel het precieze beginmoment tot de leeftijd van 4 jaar niet veel uitmaakt. Wanneer een kind namelijk 4 jaar is lijken de moedertalen vast te staan. Deze ondersteunen het leren van andere talen, maar kunnen het leerproces ook in de weg zitten. Dit is goed te zien bij kinderen die pas na het 4e jaar in aanraking zijn gekomen met vreemde talen. Deze kinderen maken andere en meer fouten dan de kinderen die wel voor hun 4e kennis hebben gemaakt met vreemde talen.

Hoe eerder hoe beter dus. Veel ouders zijn zich er wel van bewust dat voorlezen cruciaal is voor een goede taalontwikkeling van je kind. Voorlezen is namelijk een hele toegankelijke manier om de taalvaardigheid van je kind thuis te vergroten, zeker als dit ook nog in meerdere talen wordt gedaan. Samen boekjes lezen en simpele gesprekken voeren in een andere taal zijn makkelijke, maar hele zinvolle methodes wat betreft het vergroten van de taalvaardigheid van je kind.

Voor kinderen is het alleen maar positief om met meerdere talen in aanraking te komen op vroege leeftijd. Dit wordt door het onderwijs ook goed ondersteunt door redelijk vroeg te beginnen met het aanbieden van de Engelse taal op basisscholen. Ouders kunnen gemakkelijk bijdragen in dit leerproces door de kennis van school en thuis te combineren. Dit kan al bereikt worden met korte gesprekken over de onderwerpen en thema’s waar je kind op dat moment op school mee bezig is. Daarnaast vergroot je gelijk de kennis over het onderwerp of thema en de bijbehorende begrippen.

Uit grootschalig onderzoek blijkt ook dat kinderen die hun moedertaal volledig goed gebruiken, vaker en gemakkelijker op latere leeftijd doorstromen naar een hbo- of universitaire opleiding. Wanneer ze ook nog eens meertalig hebben leren lezen en schrijven verkleint het de kans om in hogere studies vroegtijdig uit te vallen.

www.junglethebungle.com Spelenderwijs kennis maken met vreemde talen!

Artikel door Jungle the Bungle gebaseerd op het samengestelde kennisdossier ‘Omgaan met meertaligheid in het onderwijs’ door Meertalig.nl, Meertaligheid.be en de Taalunie.